Nederlands English  Gratis verzending boven € 50 binnen NL Hoge klantwaarderingen

Urineverlies bij mannen

Bron: Gezondheidsplein.nl

 

Hoe ontstaat ongewild urineverlies bij mannen?

Hoewel er meer vrouwen zijn met incontinentieproblemen en zij vaak jonger zijn dan mannen als ze er last van hebben, komt incontinentie ook bij mannen regelmatig voor. 1 op de 5 mannen heeft korte maar ook langere perioden last van ongewild urineverlies.

Wat zijn de oorzaken van incontinentieproblemen bij mannen?

  • Prostaat problemen: Moeilijk, niet geleidelijk of slecht kunnen uitplassen is een veel voorkomend kenmerk van aandoeningen aan de prostaat, zoals een vergrote prostaat of een prostaatoperatie.
  • Urineweginfectie: Een infectie kan gevaarlijk zijn en dient daarom altijd behandeld te worden met antibiotica.
  • Ouderdom: Door klachten als vergeetachtigheid en dementie kun je de controle over je blaas en darmen kwijtraken. Bovendien kunnen vitale lichaamsfuncties verminderen naarmate je ouder wordt.
  • Medicatie: Sommige medicijnen hebben (tijdelijke) incontinentie als bijwerking.
  • Mentale gesteldheid: Depressie en ziektw kan leiden tot incontinentie.
  • Vergiftiging: teveel alcohol is 1 van de meest voorkomende redenen van ongewild urineverlies. Ook andere vergiftigingen zoals gevaarlijke insectenbeten kunnen incontinentie veroorzaken.
  • Hersen- of ruggenmergaandoening: Door schade aan je hersenen of je ruggenmerg kun je de controle over je blaas en darmen verliezen. Dit kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de ernst van je aandoening.

Nadruppelen na een normale stoelgang

Het "nadruppelen" houdt in dat je na het plassen, wanneer het lijkt alsof je blaas leeg is, toch nog een kleine hoeveelheid urine verliest. de medische term hiervoor Post Micturition Dribbling (PMD). Het gebeurt meestal na het plassen als de penis wordt teruggeplaatst in de broek. Het resultaat is natte en bevlekte kleding. Dit komt doordat de urinebuis (de buis die van de blaas naar de top van de penis loopt) niet volledig wordt geleegd door de omliggende spier. Dit komt voor bij 1 op de 5 mannen in de leeftijd van 30 tot 80 jaar.

Andere vormen zijn stressincontinentie, aandrangincontinentie en overloopincontinentie.

Stressincontinentie: Inspanningsincontinentie wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Stress betekent hier de lichamelijke druk in de buikholte (het heeft dus niets te maken met psychische stress in het dagelijkse leven). Deze druk kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens het lachen, niezen, hoesten of sporten. Door de druk die dan ontstaat kun je druppeltjes of scheutjes urine verliezen.

Aandrangincontinentie (urge incontinentie): Zodra je moet plassen, moet je rennen om op tijd de wc te halen en soms haal je hem niet op tijd. De blaas wordt in deze situatie een overactieve blaas genoemd.

Overloopincontinentie: De blaas kan niet meer volledig legen, waardoor deze te vol raakt en er urineverlies optreedt. Dit kan worden veroorzaakt door een vernauwing van de blaashals of plasbuis, bekkenbodemspieren die teveel aangespannen zijn (ophoudgedrag) of een blaasverzakking.

Het is belangrijk dat het juiste incontinentiemateriaal wordt gebruikt om huidklachten te voorkomen. UnderWunder is een uitermate geschikt hulpmiddel bij stressincontinentie.

Oorzaak stressincontinentie

Bij lichamelijke inspanning, hoesten, niezen of sporten wordt de druk in de buikholte verhoogd en daardoor ook de druk in de blaas. Als reflex trekken de bekkenbodemspieren en sluitspieren samen waardoor de blaas en urinebuis worden afgesloten. Je verliest dan geen urine. De bekkenbodemspieren ondersteunen met omliggend steunweefsel de urinebuis en houdt deze en de blaas met zijn sluitspieren aan de blaashals, op hun plek. Bij stressincontinentie ontbreekt de ondersteuning van de bekkenbodemspieren waardoor de aansluiting tussen de blaas en zijn sluitspieren aan de blaashals en de urinebuis niet meer optimaal is. Als er dan druk op de blaas ontstaat, veroorzaakt dit inspanningsincontinentie.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »